2014-02-17 11:05

JOHAN STENBERG

Skriven av  Fredrik Joulamo
Betygsätt den här artikeln
(5 röster)

Johan Stenberg kom till BG Luleå från Visby, och visade sig vara oerhört ambitiös. Johan fightade till sig en plats i U20-landslaget, sen en plats i LF Basket och befinner sig nu på Ohlone College i Kalifornien. Hans sikte är inställt på att vara kvar i USA. Här nedan kan du läsa lite om hur hans liv ser ut nu. Vi beklagar den låga bildkvaliteten.

Johan, berätta lite om var du befinner dig just nu!

Sent den här sommaren bestämde jag mig för att åka till Kalifornien för att spela för en skola som heter Ohlone College. Ohlone ligger i San Francisco området i en stad som heter Fremont, som ligger ungefär 40 minuter från downtown San Francisco. Ohlone college är ett av nästan 100 junior colleges i Kalifornien, uppdelade i ungefär 15 divisioner. Ohlone college spelar i en av dem tuffare divisionerna, tillsammans med San Francisco City college som är rankade 1 i Kalifornien. Efter seriespelet spelar vi state playoffs. Just nu är Ohlone 21-5 och vi är rankade 7a i Kalifornien.

 
Hur gjorde du för att komma dit? Hur fick du kontakt med skolan?
 
Min plan var från början inte att gå på Junior college. Efter min tid på BG försökte jag försöka få kontakt med colleges så jag kunde få ett scholarship någonstans. Jag märkte tidigt att det är väldigt svårt att få intresse från skolor om man inte har bra kontakter eller inte har en imponerande meritlista. Det året fick jag inte kontakt med någon skola som kunde ge mig ett scholarship som jag var nöjd med. Sommaren därpå, efter ett år med LF Basket, började jag mitt letande efter ett scholarship igen. Den här gången fick jag hjälp av min coach från LF. Tack vare hans breda kontaktnät blev sökandet mycket enklare, men ingen skola var redo att ge mig ett scholarship utan att se mig spela. Till slut bestämde jag mig för att ta ett år på Junior college på Ohlone där Karl Öhrner, som jag gick BG tillsammans med mig, hade gått den tidigare säsongen. Hans coach fick syn på mig genom Karls match-filmer och tog därefter kontakt med mig.
 
Vad är din roll på planen? 
 
Den här säsongen har jag växt in i laget som en skytt och en scorer, en roll som jag trivs med och är van vid att ha. Coach har gett mig grönt ljus att skjuta när jag vill, vilket underlättar väldigt för mig för det tillåter mig att spela precis som jag vill spela. 
 
Beskriv skillnaderna mellan college-BG och LF Basket.
 
Den absolut största skillnaden mellan Ohlone och alla svenska lag jag har spelat i, är vinnarkulturen. ALLTING här handlar om att vinna matcher. Våran coach har ingen tolerans för att förlora. Han behöver vinna, annars mår han inte bra. Och när våran coach inte mår bra så gör han livet tufft för oss spelare. Den här mentaliteten har jag aldrig varit runt förut, inte ens i mitt år i LF.  Våran coach har som mål att hjälpa så många spelare som möjligt att gå vidare till en ett universitet där vi kan få scholarships. Och han vet att om vi är en skola som inte vinner matcher, så kommer skolor inte vilja ge oss spelare scholarships. Coacher vill ha spelare som är vinnare.
 
En annan skillnad är hur man värdesätter spelaregenskaper som returtagare, screensättare och försvarsspelare. Lag här är fyllda av spelare vars enda uppgift är att ta returer och springa golvet. Om man inte har dom här egenskaperna, så kommer coacher från universitet inte att ge dig scholarships, det är ett måste. Vårt lag är fyllt med talangfulla spelare som inte får spela för att dom inte tar nog med returer eller inte kan hålla deras spelare framför sig i försvar. Ett exempel är en av våra spelare, Javi, han har spelat i spaniens ungdomslandslag och i Real Madrids ungdomslag - supertalangfull. Under en match valde han att inte ta en charge på en motståndare. Nästa match gick han från att starta till att spela 5 minuter. 
 
 
Vad är dina mål för framtiden?
 
Mitt närmaste mål, som har varit mitt mål genom hela den här säsongen, är att vinna state championship i slutspelet som börjar om en vecka. Mitt nästa mål är att få ett scholarship på en division 1 skola till nästa år. Tack vare att jag personligen, samt laget, har haft en bra säsong, tillsammans med att våran coach har ett brett kontaktnät, ser det ut som att jag kommer att nå det målet. Att vinna state championship skulle ge mig och mina lagkamrater enormt många fler möjligheter till scholarships för nästa säsong.
 
Vad läser du i skolan?
 
Jag har inte bestämt mig för att jag vill läsa än. Man behöver inte bestämma sin ”major” sitt första år, så i år har jag bara läst blandade kurser. Jag har läst kurser i sociology, amerikansk historia, franska och geografi. 
 
Hur bor du?
 
Jag bor i en lägenhet tillsammans med tre av mina lagkamrater. Vi har två sovrum i lägenheten så vi är två i varje. Vi är 8 internationella spelare i laget som bor i lägenheterna här. Vi har spelare från Spanien, Serbien, Australien, Japan och Norge. Vi tar buss från lägenheten till skolan och det tar ungefär 10 minuter. 
 
Berätta om en vanlig dag på college.
 
En vanlig dag vaknar jag vid 8-tiden för att gå på lektion. Jag har bara en lektion om dagen och den är på morgonen, den är oftast tre timmar lång. Efter det äter vi, oftast tar jag med mig mat som jag lagade kvällen innan. Sen har jag en två timmars lucka innan min träning som börjar klockan 2. Under den tiden brukar jag gå till vår coach och kolla match-video med honom, sova, skjuta eller göra någon form av rehabilitering i gymmet. Klockan 2 börjar träningen. Oftast börjar vi med att kolla film från någon av våra tidigare matcher, eller film från lag som vi ska spela den veckan. Sen har vi ett snabbt, lätt gympass och efter det går vi upp i hallen och tränar i ungefär två timmar. Efter träning åker vi hem och äter och tar det lugnt och pluggar om det behövs. 
 
Rekommenderar du collegelivet till andra ungdomar?
 
Livet på junior college är, från vad jag har hört, väldigt annorlunda från ”vanliga” fyra-års skolor. Junior college är skolor som man bara studerar på i två år, de är ofta mindre finansierade och har nästan aldrig boende på campus. Så det blir en ganska annorlunda upplevelse. Om man bara vill gå college i ett år skulle jag kanske inte rekommendera junior college därför att det kostar mycket, man lever väldigt spartanskt och kvalitéen på skolan och utbildningen matchar inte prislappen. Men om man vill gå fyra år så är junior college en väldigt bra plats att börja på. Det är därför jag kom hit. För att kunna spela och träna framför coacher från fyra-års skolor. Om man har målet att gå college längre än ett år så kan jag rekommendera junior college. Speciellt ett ställe som Ohlone där coachen har som mål att få spelare att gå vidare och få scholarships. Men det är inte alla junior college coacher som har den målsättningen, så det är viktigt att man vet var man hamnar. 
 
Vad saknar du mest från din tid på BG?
 
Jag saknar BG mycket… Jag saknar laget. Jag saknar alla coacherna. Jag saknar halvplansskottet innan varje träning. Jag saknar mattanterna på kungsfågeln. Men det jag saknar mest är min lägenhet. Och hela bg-byn och alla häng som har gått ner där. Hade jag bara haft en större kyl och frys så hade det varit mitt favorit hem någonsin. Tänker ofta på att jag är glad att jag valde att gå bg.
Senast ändrad den 2014-02-17 11:24
Annat i den här kategorin: « ELLEN NYSTRÖM

Lämna en kommentar

VIDEO

Matchvideos, highlights och informations video om BG Luleå.

Samarbetspartners