2013-12-16 22:56

ELLEN NYSTRÖM

Skriven av  Fredrik Joulamo
Betygsätt den här artikeln
(8 röster)

 

I vår strävan att dela våra före detta elevers nya liv med Er läsare, har turen nu kommit till Ellen Nyström. Ellen gick BG åren 2010-2012, spelade i fjol i Northland Basket, och har under många år varit en ledande spelare i diverse ungdomslandslag. Senast var Ellen kapten för U20-landslaget, och hon går nu på Colorado State University tillsammans med hennes landslagskompisar Elin Gustavsson och Gabriella Frykbo.
 
Ellen, kan du berätta om en vanlig dag på Colorado State University?
 
En vanlig dag för mig brukar se lite olika ut, beroende på vilken tid vi har träning. Ibland har vi 06.45am träningar, ibland eftermiddagsträningar och ibland kvällsträningar.  Oftast brukar träningarna vara vid 4tiden, efter alla slutat skolan.  jag vaknar upp vid 7-tiden och promenerar till min lektion kl 8. Efter lektionen äter jag frukost, och går till nästa lektion som är kl10. Lektionen slutar kl11, och då går jag till Study Hall och pluggar och träffar min learning coordinator (som alla freshmen måste träffa minst 3ggr/veckan). Jag äter lunch vid 12-1 tiden och går sen mot min sista lektion för dagen som är kl2. Efter den lektionen går jag till omklädningsrummet och hänger lite med folk i laget innan vi har träning vid 3.30-4.00pm. Vi brukar ha gym först en timme, sen träning i ca 2h, och ibland conditioning efter.  Jag duschar i hallen, och går sen tillbaks till min dorm och äter middag. På kvällarna brukar jag antingen hänga med folk som bor i vårat dorm eller bara ta det lugnt eller plugga. Mina rutiner påminner mycket om BG-tiden, förutom att träningarna är längre och mer kompakta, istället för att ha ett morgonpass och ett eftermiddagspass har dom satt ihop allt till en lång träning. 
 
Hur bor du?
 
Jag bor i dorms tillsammans med Elin Gustavsson.
 
Var och vad äter ni?
 
Vi äter all mat i dorms. Det är som en liten food court där man kan välja vad man vill äter. Finns oftast att välja mellan, sallad, pasta, kött, fisk eller mexikanskt.
 
Vad är din roll på planen?
 
Jag spelar antingen PG eller 4a. Jag startar och har en stor roll, både defensivt och offensivt. Coacherna vill verkligen att jag ska spela med "själviskt" här än vad jag brukade göra hemma, vilket har varit en stor omställning men jag tror det är bra för mig.
 
 
Vilken conference spelar ni i, och vilka lag spelar ni mot?
 
Vi spelar i Mountain West Conference. Just nu är vi 7-3 och har 2 matcher kvar av non-conferance matcherna kvar innan vi börjar "på riktigt". Vi möter lag som Wyoming, Fresno State, Utah State, New Mexico osv..
 
Hur skiljer sig träningen jämfört med vad du är van vid?
 
Träningen här är väldigt annorlunda jämfört med i Sverige. Alla reps och övningar körs mycket hårdare och om man inte gör allt rätt eller gör för många TO osv, får laget springa. Vi timear alla övningar, så på scoar boarden ser man hur länge det är kvar av en viss övning. Allt är väldigt anpassat efter individen också. Vi brukar tex börja träningarna med guards på ena sidan, post på andra sidan och 3-4or på en sidokorg. Där kör vi individuellt med varsin coach. Hela träningen är väldigt välplanerad, och följs i minsta detalj.
 
Hur är intresset kring era matcher?
 
Vi har inte haft så jättemycket studenter som ser på våra matcher, men dom brukar komma när Conference matcherna börjar. Just nu ligger vi väl ungefär på 1,500 åskådare. Däremot är det många som vet om vilka vi basketspelare är, så där är intresset väldigt stort.
 
Märker du några skillnader på ledarskapet (coacherna)?
 
Innan jag kom till USA hade jag hört massor med skräck historier om coacher som slänger ut spelare eller står och skriker spelarna rakt i ansiktet, vilket jag verkligen var inställd på att mina coacher också skulle göra. Våra coacher tror jag är väldigt lugna jämfört med många andra Amerikanska coacher.  Vår coach är oftast väldigt lugn, men ändå pepprande, men självklart kommer det stunder om vi spelar dåligt då han skriker eller gör så vi får springa, men det får man räkna med. Jag, och alla mina lagkompisar, har väldigt stor respekt för våra coacher.
 
Rekommenderar du college-livet?
 
Absolut!! Jag ångrar verkligen inte att jag åkte över. Egentligen åkte jag hit utan att ha några förväntningar på hur det skulle vara, utan tänkte mest prova på ett år och tänkte att om jag inte gillade det går det ju alltid att åka hem. Jag älskar allt med college, att man kan kombinera skolan o basket så lätt, alla sköna personer jag lärt känna, laget, matcherna och alla resor jag får göra. Om du får chansen att testa på college tycket jag verkligen att du ska ta den!! Om du inte trivs, kan du bara boka en biljett hem dagen efter. Jag tror det är viktigt att prova på saker utanför sin "comfort zone", och försöka göra den zonen så stor som möjligt för en själv. 
 
Vi tackar Ellen för att hon tog sig tid att svara på våra frågor, och önskar god jul samt lycka till!
Senast ändrad den 2013-12-16 23:10

Lämna en kommentar

VIDEO

Matchvideos, highlights och informations video om BG Luleå.

Samarbetspartners