2013-09-03 12:33

JOSEFIN VESTERBERG

Skriven av  Fredrik Joulamo
Betygsätt den här artikeln
(3 röster)

Vår egna Josefin Vesterberg har de senaste åren haft en fantastisk utveckling. Efter några bra år i ungdomslandslagen blev hon i somras en del av a-landslaget, men fick inte chansen att spela med dem i EM. Hon belönades dock på ett annat sätt, nämligen genom att hon fick ett proffskontrakt med den mycket anrika dambasketföreningen Ruzomberok i Slovakien. Ruzomberok är traditionellt ett "power-house" i Europeisk dambasket, och deltar i stort sett årligen i Eurocup. Man har blivit något av specialister på att utveckla unga talanger, och det är inte vilka spelare som helst som tas under deras vingar.

Jossan har nu installerat sig i Ruzomberok, och tog sig tid att svara på lite frågor från sitt alma mater.

"Jossan, berätta om en vanlig dag i Ruzomberok!"

"En vanlig dag börjar med frukost 0800, och därefter vila innan vi tränar första passet 1000-1130. Träningen på förmiddagen är varierad, det kan vara basket och gym, löpning eller rent basketpass. Vi äter lunch gemensamt 12.30, mellanmål 1500 och därefter tränar vi igen 1700. Middagen serveras 1930, och jag försöker gå och lägga mig tidigt för att ha energi till nästa dag."

"Vad gör du för att slappna av mellan träningar och annat?"

"Det blir en hel del vilande, men jag tycker också om att läsa böcker, se på filmer och/eller tv-serier."

 

"Hur bor du?"

"Jag har en egen lägenhet som klubben fixat åt mig."

alt

Jossan gör sig redo att ta uppkastet mot Spisska Nova Ves. På bilden ser vi Jossans u20-landslagskollega Ulrica Holmqvist (14 i blå-vitt) samt Martina Stålvant, som är lagkamrat med Jossan i Ruzomberok (9 i vitt-orange).

"Har du än så länge känt nån skillnad på ledarskapet? Är coacherna annorlunda?"

 

"Jag har känt en ganska stor skillnad på både ledarskapet och träningarna redan nu om jag utgår från tjejsidan, jämfört Europa med Sverige. Här är allt mycket hårdare och striktare. Missar man t.ex. en lay-up eller gör fel i en övning, straffas man oftast direkt på något sätt med t.ex. armhävningar, löpning, eller så får man helt enkelt göra om hela övningen. Varje moment och del av träningen kräver stor disciplin och fokus hela tiden. Det räcker inte att bara komma till träningen och närvara, man måste även prestera. Däremot ser jag ingen skillnad i kunskap eller nivån på så sätt, det enda som är, är att det oftast är alldeles för ”snällt” i Sverige. Därmed menar jag heller inte att det INTE finns coacher i Sverige som har ett mer europeiskt ledarskap, för det finns det men det är sällsynt.

Utöver detta förväntas man även ”snappa” upp all information väldigt snabbt, redan nästa träning ska man kunna spelen utantill och man får heller inte vara rädd för att ha en coach som skriker på en.

Allt är lite tuffare och när man tar steget ut i Europa krävs det därför också ett stort eget ansvar, att man sköter allt som har med kost, sömn, tider, träningar osv, och att man verkligen sköter om sin kropp."

"Hur mycket intresse brukar det vara kring Ruzomberoks matcher?"

"Av vad jag hört brukar det vara fullsatt på varje match och Ruzomberok har en egen klack, som brukar hålla till på basketmatcherna och killarnas fotbollsmatcher. Hittills har vi bara hunnit ha två träningsmatcher och bara under dessa två matcher var det stort visat intresse från folk runt omkring."

"Är alla träningar på engelska?"

"Ja, coachen tar oftast allt på slovakiska först och sedan på engelska, däremot kan inte vår assisterande coach engelska.."

"Har du fått reda på hur Ruzomberok ser på din roll? Vad förväntar de sig av dig på planen?"

"Nej, har inte fått veta något än förutom att jag kommer ha en varierande roll, kommer spela 3,4 och 5.a."

"Är det något du vill tillägga som en avslutning, kanske några inspirerande ord till våra elever, som också har proffsdrömmar?"

"Som avslutning vill jag bara säga att ta chansen om du får den och om du vill det, om det är en del av dina mål. Jag kan nästan lova dig att du inte kommer att ångra dig. Jag själv hade ångrat mig om jag INTE hade åkt ut i Europa.

Det finns säkert folk som inte tycker att jag var mogen, fysiskt redo eller psykiskt redo för Europa men samtidigt vet man inte det förrän man prövat. Detta är bland det bästa jag har gjort och även fast det bara har gått dryga 2 veckor (snart 3)för mig som heltidsproffs så ångrar jag ingenting. Jag känner redan nu att jag vuxit som person och förhoppningsvis även basketspelare."

 

 

Senast ändrad den 2013-09-03 12:59
Annat i den här kategorin: « STEFAN NGUYEN ELLEN NYSTRÖM »

Lämna en kommentar

VIDEO

Matchvideos, highlights och informations video om BG Luleå.

Samarbetspartners