Historia

1952, när Svenska Basketbollförbundet bröt sig loss från handbollen och blev ett eget förbund, blev Norrbotten direkt ett av de starkaste fästena för basket. 1956 bildades Norrbottens BBF, och distriktet med Luleå i spetsen är idag det kanske starkaste fästet för basket i Sverige. Luleå är förmodligen Sveriges enda basketstad.

Redan 1972 började de första försöken att kombinera basket med gymnasiestudier i Luleå.  Det dröjde till 1979 innan arbetet med att få Sveriges andra Riksbasketgymnasium började drivas av Norrbottens Basketbollförbund, och efter många turer tog kommunfullmäktige beslutet att formellt ansöka om att få riksstatus.

1984 slogs dörrarna upp för Luleå Riksbasketgymnasium, och de första 15 förväntansfulla eleverna infann sig. Sedan dess har över 350 basketelever examinerats från Luleå BG. Många svenska storspelare har sedan dess passerat revy, bland dem finns bl. a Håkan Larsson, Anna Persson, Angelica Gabrielsson, Johan Rosendahl, Frida Aili, Frida Grahn, Christopher Ryan och Katarina Andersson.

När gymnasieskolorna i Luleå slogs ihop till en gymnasieby satsade Luleå Kommun vidare på idrott i allmänhet och basket i synnerhet. Hälsans Hus byggdes som en samlingsplats för vår verksamhet, och Luleå BG fick ökade resurser. Idag har vi 4,5 heltidstjänster till våra elevers förfogande, och är därmed det ställe i Sverige där det satsas mest resurser på utveckling av unga svenska basketspelare.

Idag är vi ett av två Riksbasketgymnasier (det andra ligger i Mark). Det finns förutom två Riksbasketgymnasier också 19 NIU-verksamheter (Nationell idrottsutbildning). Riksbasketgymnasiernas uppgift är att producera internationella spelare, med vilket åsyftas U20-landslagsspelare med potential för a-landslag. NIU:s uppgift är att fostra en nationell basketelit.

Vår verksamhet finansieras nästan uteslutande av Luleå Kommun, som årligen skjuter till de resurser som krävs för att vi ska fortsätta vara en plantskola för svensk basket.

Annat i den här kategorin: « Kontakt

VIDEO

Matchvideos, highlights och informations video om BG Luleå.