Fredrik Joulamo

Fredrik Joulamo

Hemsida URL:

Täby/Djursholm Norrort drog det längsta strået i en riktig holmgång mot ett trött BG. Vi begår ett antal ödesdigra misstag, både i ordinarie tids slutskede och i förlängningen, och TD/N är inte sena att ta tillvara läget. Vårt försvar klarade inte riktigt av situationen vi har, med i stort sett alla våra stora spelare på sjuk/skadelistan, men grabbarna ska ha en eloge för att de försökte. Vårt anfall har funkat bra båda matcherna, men man behöver vara tätare än vi varit i försvar på denna nivån.

Matchen slutar 104-99. (Statistik hittar ni här.) Stor eloge till TD/N för en mycket väl genomförd match med många stora skott.

Vi vänder tillbaka till ett översnöat Luleå med noll poäng i bagaget, men vi har kämpat hårt. Det tar vi med oss i fortsättningen.

Heja på oss!

bg-killarna förlorade en riktig svängdörrsmatch i Jakobsbergs Sporthall. Båda lagen sköt mycket och bra utifrån, och ingen av coacherna var särskilt nöjda med deffensiven. Det som fällde avgörandet var Järfällas något bättre kyla, och att de inte hade lika känsliga turnovers.

Vi spelade ganska bra offensivt utifrån det faktum att vi saknade i stort sett alla våra stora spelare. Ingen av de som normalt sett spelar positionerna 4 och 5 var med, och då får man ställa om spelet. Det gjorde grabbarna bra, men det räckte tyvärr inte mot ett välspelande Järfälla.nmatchen slutade 98-93. (Statistik hittar ni här.) Nya tag redan idag mot Täby/Djursholm Norrort.

Heja på oss!

Starten mot Solna/Branten kan sammanfattas i en mening: Ett effektivt och laddat Solna/Branten körde över ett BG Luleå som verkade ha fastnat i djupsömnen. Vill man så kan man också kika lite på statistiken: 8 (antalet BG-turnovers). 1/18 (BG:s skottprocent). 16-2 (returtagningen i siffror, i Solnas favör. 3-26 (ställningen efter första perioden).

Andra perioden blev aningen bättre, men Solna var fortfarande bättre. Men lika dåliga som vi var i första halvan, lika bra tycker jag vi spelade oss upp till i andra hälften. Vi vinner andra halvlek med 7 poäng, förlorar totalt med 16, och det är såklart en klen tröst att ha vunnit andra halvan. Men jag vill ändå ta fasta på styrkan i att spela upp sig och avsluta på en positiv ton. Vi kom ihop som ett lag, vi fightade tillbaka ett bra Solna och våra egna demoner, och kan gå från matchen med huvudena högt.

Vi tar med oss andra halvlek, då vi uppträdde som ett BG-Luleålag ska.

 

Heja på oss!

Den gångna helgen spelade grabbarna sina två sista matcher i första delen av Basketettan. För motståndet stod Solna/Branten och Blackeberg. Lördagsmatchen mot Solna/Branten var en tillställning mellan två bra lag. Välcoachade Solna var steget bakom i första halvan, men släppte aldrig iväg oss. Vi höll några poängs försprång enom framförallt bra försvar och bra fight om offensiva returer.

I andra halvan var Solna det vassare laget. De spelade en zon som vi fick svårt med i perioder, och kombinerat med deras fysiska spel blev det den avgörande faktorn. Solna vann till slut matchen med 6 poäng, och slutade 5.a i första halvan av säsongen. Vi fick istället ta sikte på Blackeberg under söndagen.

Ombytta roller i den matchen blev det. Blackeberg förde spelet i den första halvan, och straffade vårt försvar hårt. 48 insläppta i halvtid, och dessutom 15 offensiva returer på Blackekontot, gjorde att vi inte kände oss nöjda med vår insats. I tredje quartern steppade Bg upp rejält, vi fick igång vårt anfall på ett grymt bra sätt. Trepoängsskyttet började funka över hela offensiva planhalvan, och bakåt kontrollerade vi Blackebergs duktiga guards.

Matchen slutade 101-94 i vår favör, och vi kan gå till juluppehåll med lätta och stolta steg. 3 vinster med mersmak, och en tydlig förbättring i spel från september till idag. Nu väntar julskinka, risgrynsgröt och klappar till de snälla innan det är dags att fortsätta basketresan.

 

Heja på oss!

2014-12-17 11:07

DERBYSEGER!

Det var många år sedan BG:s killar slog LF Future (Luleå Steelers) i en tävlingsmatch. I Future anno 2014 spelar en hel hög gamla BG-adepter (Marcus Grahn, Emanuel Lindbäck, Arvid Isaksson, Filp Mosesson), och en hel del med ligameriter och landslagsspel på cv:t. Men denna årgången BG-spelare hade bestämt sig, och startade i ett rasande tempo. 13-0 blev 28-6 innan första perioden var slut, och matchen var i praktiken avgjord.

Futurekillarna gjorde ett par runs, och var faktiskt ett tag nära att komma ikapp, men BG kunde hålla undan och vinna för första gången på länge. En härlig vinst! Bäst hos gästerna var fd Norrköpings och U18-landslagsspelaren Caleb Musie, men även Filip Mosesson läxade upp sina yngre BG-kamrater på höger-layups i den högre skolan.

Statistik från matchen hittar du här.

Nu ska vi försöka fortsätta segerraden mot Solna och Blackeberg kommande helg.

Heja på oss!

Efter en match mellan två unga hungriga lag, som bjöd på mer kamp än skönspel, kunde Bg-grabbarna räkna hem årets första vinst mot Täby/Norrort. Nyckeln till vinsten var att vi kontrollerade Norrort aningen bättre i försvar, samt att vi var det vassare laget i den avgörande andra halvan. Det mer fysiska spelet i EYBL har redan gett oss mycket, och vi kunde i denna segern också se att vi kommit ihop oss bättre som lag.

Matchen slutade 77-69, och detta var förhoppningsvis den första av flera segrar!

2014-11-18 09:41

EYBL Stage II

Den gångna helgen har BG-grabbarna varit i Tallinn för omgång 2 av 3 i EYBL. Turneringen är uppbyggd av 16 lag där alla ska möta alla innan det är dags för final-four i vår. Förra rundan vann vi 3 och förlorade 2, och målsättningen denna gång var att ligga kvar på plus, dvs att vinna minst 3 matcher.

Match 1, BG-Tsmoki-Minsk (Vitryssland)

Tsomi-Minsk är det lag som imponerat mest än så länge. De är stora, starka och spelar oerhört intensivt i försvaret. Till vardags spelar de i Vitryska högstaserien, där de fjol kom på tredje plats. Laget är i stort sett det vitryska U20-landslaget, och leds av Serhei Kazlou (pf/c, 202) och Yauheni Beliankou (sf, 200).

Vi kom snett in i matchen från början, och blev kraftigt störda av deras försvar. De dominerade returtagningen och tvingade oss till många turnovers, och om vi ändå kom till skott var det ur de positioner de önskade att vi skulle skjuta ifrån. Vi jobbar oss in i matchen något mot slutet, men vi är aldrig ens nära att störa dem. Förlust med 30-59. En grymt bra påminnelse om hur tufft det kan vara att spela mot fysiskt mycket starkare spelare.

Match 2, LBBA (Lyxemburg)-BG

LBBA samlar spelare från hela världen i Luxemburg, där de har stora resurser att lägga på dem. Laget består av spelare från USA, Serbien, Frankrike och många andra länder. De hade förlorat samtliga sina matcher innan vårt möte, men mycket pga att man inte hade med bästa laget till förra rundan.

I denna matchen såg vi taggade ut från början. Vi spelade bra försvar och kom till fina lägen. Men trots detta tog LBBA ledningen med 12 ganska tidigt. Vi missade nämligen de skott vi spelade oss fram till, medan de satte många riktigt tuffa treor. Det var ändå lugnt och kontrollerat i vårt läger, för att vi visste att om vi bara fortsatte så skulle vi komma ikapp. Mycket riktigt knappar vi in för varje minut, och i slutet av tredje kan vi gå förbi. När vi väl fick initiativet trummade vi på och tog hem vinsten med 54-49.

Match 3, BG-HBA Märsky (Finland)

Finska landslagsskolan Märsky ligger i Helsingfors och har fått igång en riktigt bra verksamhet. De påminner om oss till uppbyggnaden, och alla spelarna spelar i finska ungdomslandslag.

Detta var en jämn match i stort sett hela vägen. Märsky hade ett litet övertag längdmässigt, och utnyttjade det under korgarna. När Denzel Andersson måste utgå med känning i ett knä blir vi ännu mindre, och Märsky kan rycka något. Oturligt nog tappade vi även Joel Svensson i denna match, och det blev lite för mycket för oss. Vi spelar mot företrädesvis U20-spelare, vilket märks ganska tydligt när vi inte kan ha flera av våra treor på planen samtidigt. Treorna har av förklarliga skäl kommit längre i framförallt den fysiska utvecklingen, och behövs för att sätta kropp på motståndarna. Förlust med 50-60, men med stundtals ganska bra spel. Vi visade god inställning i denna matchen.

Match 4, BC Khimki (Ryssland)-BG

Khimki är en storklubb i Europa, och detta lag är deras nästa generation. De är inte jättestora, men starka och väl samspelade. De har 5 ryska landslagsspelare fördelade på u16, u18 och u20.

Vi börjar riktigt platt i denna matchen. Fegar ur i det fysiska spelet, tar alldeles för dåliga avslut och får inte de stopp vi behöver. I halvtid är det ett moloket BG som ligger under med 20. Men ute på plan i andra halvlek vänder vi faktiskt matchen, och knappar in hela tiden. Rasmus Sanne, Marcus Dahlqvist, Anton Kobylak.Berglund, Vilgot Larsson och David Appelgren är femman som tar oss så nära som 5 poäng ifrån med 3 minuter kvar. Tyvärr orkar vi inte hela vägen, men när vi går till omklädningsrummet efter matchen gör vi det med huvudena högt. Vi kunde faktiskt vunnit denna, och hade vi bara spelat så som vi gjorde i andra halvan i hela matchen, hade slutresultatet kunnat vara ett annat. Siffrorna blev 49-59, och jag är mycket imponerad av våra två ettor Vilgot och David, som verkligen steppade upp mot 2-3 år äldre elitspelare.

Match 5, BG-BC Zenit St Petersburg (Ryssland)

Även Zenit har en historia av att vara en storklubb, och hade innat vårt möte blandat och gett lite i turneringen.

Vi tar ganska tidigt kommandot i matchen, och spelar fantastiskt bra i framförallt anfall. Vi flyttar boll och kropp, hittar bra avslut och slår hela tiden den extra passningen till lagets bästa läge. Zenit krigar sig kvar, inte minst genom offensiv returtagning, men vi svarar hela tiden upp på deras försök att komma tillbaka helt. Vi kan hålla undan hela matchen, och vinner till slut med 51-44. I denna matchen var det framförallt Rasmus Sanne som ledde oss med ett stort pointguard-spel. Joel stod över även denna matchen, men Rasmus och Olle Karlsson vikarierade som pointguards med den äran.

Slutfacit i denna omgång blev 2-3, men kvaliteten på lagen var väldigt mycket högre än förra rundan. I kommande omgång möter vi fem nya lag, och det kommer att behövas en riktigt bra insats för att ta oss till final-fourt. Men det är möjligt!

Reflektioner från EYBL:

- Lagen vi möter går hårdare på sina "stjärnor" än vi är vana vid. De orkar, eftersom konditionen tycks vara bättre på deras spelare jämfört med våra.

-Tekniskt är vi långt framme. Vi kan göra samma saker som dem 1-0.

-De andra lagen skjuter oftast bättre från trepoängslinjen. De har fler utpräglade skyttar.

-Spelförståelsen är vår styrka, och det vi får mest beröm för från de andra lagen. Vi spelar moget och försöker spela en "vuxen" basket.

-På denna nivån (som är helt perfekt för oss) betyder en minuts dåligt fokus att man kan tappa 10 poäng. Det finns ingen tid att slappna av, ingen tid att tappa fokus, då straffas man direkt.

 

Killarna lyckades inte knipa första segern borta mot Orongo. Sundsvallspojkarna sköt bättre, hade bättre kontroll på 1-1 försvaret och bättre fart under fotsulorna. Efter en riktigt dålig första halvlek blev spelet bättre i den andra, men då var gropen redan grävd. En smula konstigt kändes det, eftersom vi i vanlig ordning kom från en riktigt bra träningsvecka. Uppladdningen kändes utmärkt, signalerna tydde på att vi skulle kunna göra en bra insats. Så blev det tyvärr inte, vi förlorar de tre första perioderna och vinner den sista - Orongo vinner med 72-57.

Vi ska absolut inte ta något ifrån Orongo, som jag tycker spelade en fin basket med bra bollrörelse och attackvilja. Men vi ska definitivt kunna bjuda upp till dans på ett bättre sätt än vi gjorde. Positivt från matchen var ungtupparna Jonatan Arvidsson, William Eriksson-Hansson och David Appelgren, som jag tycker hävdade sig riktigt bra! Nu får vi slicka såren under ett kort höstlov, och komma tillbaka till en ny fin träningsvecka. Basketgudarna står på de långsiktigas sida.

Heja på oss!

Det blev förlust mot nykomlingarna Järfälla. Slutresultatet skrevs till 62-66 efter en match som hade två helt olika ansikten. I första var vi aggressiva och sköt bollen bra. Järfälla hade svårt att försvara oss, och vi lyckades ta bort mycket av deras spel. Det vi hade problem med i första var duktige Sermed Hassan, som med ett starkt insidespel såg till att vi inte kunde rycka ifrån ordentligt.

I andra steppar Järfälla upp försvaret ordentligt, de börjar sätta rejäl press på våra guards, och vårt anfallsspel går i stå. Vi tar lång tid på oss, vi fattar halvdanan beslut och blir tveksamma. Järfälla knappar in, och efter ett tag kan de också gå förbi. Spiken i kistan för vår del blir i slutet av tredje perioden där vi har 6 raka anfall med turnover. I slutet av fjärde gör vi en liten push för att återta ledningen, men pga missade avslut och hårt jobb från Järfälla-spelarna lyckas vi inte.

Vi tar med oss första halvlek som något positivt. De lärdomar vi fick i denna match är många, men en sak vi behöver hantera bättre är att bli pressade på guardposition.

Heja på oss!

 

Den gångna helgen var det dags för säsongens första bortahelg i Basketettan. Uppsala och Fryshuset stod på schemat, och BG åkte med följande lag: Marcus Dahlqvist, Andreas von Uthmann, Joel Svensson, Olle Karlsson, Erik Busk, Anton Leth, Ludvig Saldh, Theo Silveira-Övrebö, William Eriksson-Hansson samt Vilgot Larsson.

Uppsala, lördag 4/10 1800:

Vi börjar matchen med tre missade trepoängare, innan Uppsala kan ta defensiv retur och göra en lay-up på oss. Detta skulle bli symptomatiskt för matchen, då vi inte hade någon bra skottprocent alls sett över 40 minuter. Uppsala var lite tuffare och tyngre, och kunde dessutom dominera returtagningen totalt mot oss. Totalt tar Uppsala hela 19 offensiva returer, vilket kombinerat med alldeles för många turnovers för oss, och en risig skottprocent till råga på allt, gav ett slutresultat på 62-47.

Uppsala gör det bra, de är välcoachade och samspelta. Vi å andra sidan kunde inte riktigt komma upp i vår kapacitet. Uppdraget inför morgondagen blev att komma tillrätta med turnover-statistiken och den defensiva returtagningen. Vår defensiva insats får godkänt.

Länk till statistik hittar du här.

Fryshuset, söndag 5/10

Fryshuset heter BG Fryshuset, men det är inte många i deras lag som är BG-elever. De är anförda av Kassim Nagwere, Ramme Haag, Bruno Barbosa och Kristoffer Folly Adamah, som alla gjort flera säsonger i Ligan. De är tuffa, atletiska och duktiga i 1-1 spelet. Vi börjar trögt, det kändes som att vi hade kvar gårdagens match i benen. Men efter en snabb timeout är vi snabbt igång, och kan göra matchen jämn. Returtagningen kontrollerades betydligt bättre i denna matchen, men turnover-problemet kvarstod. Passningar som är för "lösa", dålig kommunikation och lite halvdana val i olika situationer är de främsta bovarna i turnover-dramat.

Vi håller relativt jämna steg med Fryshuset genom 2 1/2 period. Men i slutet av tredje har vi en period med fem raka turnovers, vilket Fryshuset kapitaliserar på. De rycker ifrån, och vi orkar inte hänga med. Matchen slutar 68-50. Ytterligare en defensivt godkänd insats, men återigen en match där vi skjuter för dåligt - inte minst från trepoängslinjen.

 

Statistik från matchen hittar du här. (Fryshusets i övrigt eminenta sekretariat hade problem denna dag, därför stämmer inte poäng samt minutfördelning riktigt.)

Sida 1 av 12

VIDEO

Matchvideos, highlights och informations video om BG Luleå.

Samarbetspartners