Om BG Luleå


Basketgymnasiet i Luleå är en plats för de unga basketspelare som vill kombinera elitbasket med studier. Vår verksamhet bygger på individuell utveckling före lagutveckling, träning före match, samt att man ska utmana sig själv varje dag.

Riksbasketgymnasierna är Svenska Basketbollförbundets två enda elitutvecklingscentra. Läs vad SBBF säger om RIG på sin hemsida.

Nedan hittar du info om några av våra principer, var vi tränar, hur vi spelar match och hur vi tränar.

Principer

Individuell utveckling före lagutveckling

Vi bygger spelare, inte lag. Vår drivkraft är inte SM-titlar och fina tabellplaceringar, även om vi naturligtvis gärna ser båda som ett resultat av det arbete vi gör. Vår drivkraft är att utbilda spelare som är redo för nästa nivå – våra högsta ligor, internationellt spel och landslag.

Träning före match

97% av det vi gör är träning. 3% av det vi gör är match. Därför ligger högsta fokus på prestation under träning.

Utmana sig själv varje träning

Vi jobbar för att blotta och därefter förbättra varje spelares svagheter på planen. Misslyckanden är det som leder till utveckling, varför vi uppmuntrar att man hela tiden försöker göra de svåraste sakerna, även om man misslyckas.

Lokaler

Vi bedriver i stort sett all vår inomhusträning på Hälsans Hus, som ligger i direkt anslutning till gymnasieskolan, på natursköna Gültzauudden i centrala Luleå. Här har vi ett fullutrustat gym, två baskethallar, teorilokaler och kontor tillgängliga för oss.

 

Hälsans Hus, huvudingången.

När vi tränar utomhus är vi ofta runt Gültzauudden, men även på Ormberget (elljusspår) och vid Måttsundsbacken (slalombacke).

Träning

Vi tränar på många olika sätt, både årskursvis, könsvis och individuellt.  Våra morgonpass och förmiddagspass är inriktade på individuell teknik samt mängdträning i exempelvis skytte. På eftermiddagarna tränar vi fortfarande med inriktning på utveckling av individuella färdigheter, men i ett större perspektiv. På eftermiddagarna läggs mer fokus på spelförståelse och individuell lagtaktik.

Match

Vi spelar vanligtvis i Basketettan, div III samt Ungdoms-SM. Dessutom spelar vi kontinuerligt mot internationellt motstånd, och vår princip är att alla årskurser ska spela internationellt. Vi genomför också en del turneringar i Sverige, som t.ex Scania Cup.

Hur vi spelar kan variera från år till år beroende på vad som är lämpligast motstånd.

 

Tillbaka till början